Toimintakertomus 2013

Ryötönperän Filmifestivaali

§ Heinäkuisen Suomen luonnon, saunan ja eteläpohjalaisten retkikohteiden lisäksi marginaalielokuvatietämyksen ja yhdessäolon oikeus kuuluu kaikille.

Johdanto

Vuoden 2013 Ryötönperän Filmifestivaalit luotiin hyvin lyhyessä ajassa suhteessa tapahtuman saamaan menestykseen:

Toukokuu
Kesäkuu Juhannus. Ajatus filmifestivaaleista syntyy.
Heinäkuu Festivaalivieraiden kutsuminen. Festivaaliohjelman rakentaminen ja oheismateriaalin tuottaminen. Ohjelmiston laadinta yhdessä artistivieraan kanssa. Festivaalit 15.-17.7
Elokuu Alustavan kutsun esittäminen vuoden 2014 artistivieraalle.
Syyskuu ——-
Lokakuu Kokous Ryötönperällä. Lopullinen päätös vuoden 2014 festivaaleista syntyy. Viime festivaalien palautekyselyn laatiminen ja lähettäminen. Suullisen kutsun esittäminen puhelimitse sekä potentiaaliselle artistivieraalle että kunniavieraalle. Päätös seuraavien festivaalien teemasta festivaaleista syntyy. Viime festivaalien palautekyselyn laatiminen ja lähettäminen. Suullisen kutsun esittäminen puhelimitse sekä potentiaaliselle artistivieraalle että kunniavieraalle. Päätös seuraavien festivaalien teemasta syntyy saunassa.
Marraskuu Palautekyselyiden läpikäyntiä.
Joulukuu Pohdintaa vuoden 2014 toimintasuunnitelmaan liittyen.

 

Tiedotus

Festivaaliyleisöä tiedotettiin heidän osallisuudestaan jo varhaisessa vaiheessa, eli noin viikkoa ennen tapahtumaa. Tiedottaminen tapahtui sähköpostitse, missä yhteydessä informoitiin myös joistakin käytännön järjestelyistä ja pyydettiin esittämään mahdollisia toiveita mm. majoitukseen ja ravitsemukseen liittyen. Vastauksia tuli kiitettävästi.

Festivaalien avajaispäivänä yleisöllä oli mahdollisuus saada täsmällisempää tietoa tapahtuman aikataulusta akkreditoinnin ja selviytyimispaketin jakamisen yhteydessä.

Pääartistivieraan henkilöllisyydestä tiedotettiin vasta toisena festivaalipäivänä, mikä herätti kysymyksiä yleisössä. Tämä ei kuitenkaan virallisen palautekyselyn mukaan synnyttänyt kritiikkiä.

Festivaalien aikana tapahtumista raportoitiin julkisuuteen sille varatulla paikalla Pääsponsorin blogissa, koska Festivaalipuheenjohtaja niin vaati.

Ohjelmisto

Taiteellisesti merkittäviä lyhytelokuvia Petri Rossin uran alkutaipaleelta.

Jokaiseen näytökseen sisältyi poikkeuksetta antoisa keskusteluosuus.

Oheisohjelmanumerot saivat myös suurta suosiota. Artistivieraan kanssa käytyjen (aamu)keskusteluiden lisäksi yleisölle tarjottiin viihdykettä mm. Petrified by Film Lyrics –kilpailuilla sekä Jaloviina-klubilla, jonka yhteydessä esitettiin perinteinen Pääsponsorin musiikkiteos Smile. Lisäksi osa ruokailutilanteista sisälsi ohjelmallisuutta, tarjoiltiin mm. puheita ja pantomiimilaulumuurinpohjalettuja, eli Crepes with Music.

Festivaaleilla vieraili myös kokoonpano Dos Pedros, jonka repertuaariin sisältyi ennennäkemätön tulkinta Silkkii-laulusta, jonka alkuperäisversio on muusikko Jukka Pojan käsialaa. Se, miten yhtyeen valitsemat kappaleet liittyivät elokuviin, jäi mysteeriksi.

Muitakin mysteereitä oli. Muiden muassa Punaisten reikäkenkien mysteeri. Hallitus harkitseekin arvoitusten ottamista jokavuotiseksi perinteeksi.

Vapaavalintaiseen osuuteen ohjelmistossa saunomisen ja risusavotan lisäksi oltiin valittu muutama retkikohde. Festivaalivierailla oli vaihtoehtoina tutustuminen Tuurin Kyläkauppaan tai Ähtärin Eläinpuistoon. Vastarannan Ekokylä Gaijaan ei mennyt kukaan.

Lisäksi festivaalialueella oli mahdollisuus viettää aikaa Olutteltassa. Sen suosio jäi kuitenkin vähäiseksi. Mysteeriksi kasvoi kuitenkin sekin tosiasia, että teltan oluet hupenivat kuin itsestään. Yllätyksenä festivaalit saivat kuitenkin on line –olutsponsorin, jonka ansiosta myös kaljanhimoiset vieraat onnistuttiin pitämään tyytyväisinä.

Teema

Festivaalipuheenjohtaja ja Pääsponsori olivat jo suunnitteluvaiheessa sopineet festivaalien teemasta. Sellainenhan on hyvä olla punaisena lankana yhdistämässä kaikkea ohjelmaa yhteinäiseksi kokonaisuudeksi.

Toimintavuoden teemaksi valittiin käännekohdat, Pääsponsorin toiveen mukaisesti.

Perusteluina teemalle oli mm. se, että kokemusten mukaan käännekohdista voi herätä antoisia keskusteluita riippumatta siitä, mikä on yleisön keskimääräinen taso elokuvan ymmärtämisen suhteen. Lisäksi tällainen avara teema mahdollistaa pitkät ja syvälliset pohdinnat hyvin yksinkertaistenkin teosten äärellä. Näin myös tapahtui.

Henkilökunta ja vieraat

Festivaalipuheenjohtaja Petri Kemppinen
Pääsponsori Saara Leppänen
Vapaaehtoisvastaava, VIP Katja Solla
Järistysmies Petri Rossi
Artistivieras Petri Rossi
VIP-vieras, caterin vastaava Niina Otva
VIP-vieras Iines Solla
VIP-vieras Saara Tuusa
VIP-vieras, olutsponsori Satu Elo
Guest Santtu Sääkslahti
Säävastaava Ilmojen Herra

(Poissaolevana, mikä havaittiin erityisen piinaavana viimana ja turhauttavana säänä. Esitykset ja monet keskustelutilaisuuksista pidettiin sisätiloissa.)

 

Turvallisuus

Ensiapua vaativiin tilanteisiin varauduttiin tarjoamalla vieraille henkilökohtaiset selviytymispakkaukset jo akkreditoinnin yhteydessä. Lisäksi Pääsponsorin tehtäviin kuului jatkuva holhoaminen, millä ehkäistiin mm. liukastumistilanteet saunassa sekä artistivieraan liiallinen väsyminen. Lisäksi vieraita oli kannustettu pitämään itsenäisesti huolta myös kiinteän ravinnon saamisestaan. Yhden VIP-vieraan hengitystieinfektiota lukuunottamatta festivaaleista selvittiin ilman henkilövahinkoja.